[...] aby to utrzymać. Poszedł do IHOP (restauracja International House of Pancakes) i zjadł posiłek za około 150 dolarów. Pamiętajcie, że jeden posiłek w IHOP nie kosztuje więcej niż 20 USD, a on zjadł tam za 150 dolarów." A Wy ile posiłków dziennie spożywanie i jak są duże? Dalibyście radę jeść jak Dexter albo Kai? https://youtu.be/ta6pN-fRoAw
[...] dlatego sugerują wykorzystywanie innych metod. Moim zdaniem nie musisz posługiwać się wyliczeniami z wykorzystaniem kilokalorii, jednak warto byłoby orientować się, ile zjadasz kaszy, ryżu, pieczywa, makaronu, szynki, sera, masła, jogurtów, wołowiny, wieprzowiny, indyka, oliwy z oliwek, oleju rzepakowego, awokado, orzechów, migdałów itd. [...]
[...] może stanowić stały element diety osoby trenującej. Ważne jest natomiast, aby dieta była zbilansowana, dostarczała białka z kilku źródeł pokarmowych, które różnią się profilem aminokwasów. Pamiętajmy jednak, że zbyt duża ilość mięsa nie jest korzystna dla ogólnego zdrowia. Co zapamiętać i co jeszcze warto wiedzieć? Odżywka białkowa jest [...]
Chociaż wydawać by się mogło, że tytuł niniejszego artykułu to klasyczny oksymoron, to w rzeczywistości temat można w sposób praktyczny rozpatrywać na poziomie jakościowym. Parówki dostępne w sklepach różnią się pomiędzy sobą składem i wartością odżywczą. W praktyce żadne parówki nie powinny być oczywiście podstawą diety, ale jeśli już [...]
[...] dwukrotnie w odstępie 5 lat, w drugiej analizowanej grupie dopiero po roku. W innych cytowanych przez irańskich naukowców badaniach jest niezmiernie trudno ustalić, co ile lat ponawiano ankiety dietetyczne. Pojawia się też pytanie, w jaki sposób ustalono związek przyczynowo-skutkowy między jedzeniem jajek, a np. ryzykiem raka czy śmierci ze [...]
Białko należy do grupy makroskładników dietetycznych, które posiadają właściwości budulcowe. Oznacza to, że proteiny same w sobie są kiepskim źródłem energetycznym, a ich wykorzystanie w diecie ma charakter bardziej funkcjonalny. Pomimo że 1 g białka, dostarcza około 4 kcal (tak samo, jak 1 g węglowodanów), to proces trawienia jest o wiele [...]
[...] tj. aktywność fizyczną, odpowiednią dietę, dbanie o zdrowie, zapewnienie zrównoważonego rozwoju sylwetki, unikanie używek itd. Powód nr 2: „Aplikacja randkowe” O ile Facebook z założenia nie służy, jako platforma do umawiania się online (co nie znaczy, że nie może służyć do nawiązywania znajomości), to reguły gry zmienił np. Tinder. [...]
[...] „sześciopaka” lub „ośmiopaka” (mięśni brzucha) potrzeba niskiego poziomu tkanki tłuszczowej w całym ustroju. Niewiele tu pomogą godziny spędzane na treningu aerobowym, o ile nie zaczniesz zmian od ilości i jakości dostarczanego pokarmu. Najbardziej intensywny program aerobowy możesz zniweczyć kiepską dietą i podjadaniem. W ciągu godziny [...]
[...] chłoniaka nieziarniczego lub samobójstwa. Trójbój siłowy jest jedną z dyscyplin nafaszerowanych dopingiem, niektórzy zawodnicy wręcz otwarcie się chwalą, co biorą, ile i kiedy. Ogólnie, długotrwałe utrzymywanie dużej, nadmiarowej masy mięśniowej jest poważnym czynnikiem ryzyka i na pewno nie sprzyja długiemu życiu. Palumbo twierdzi, iż [...]
[...] prozdrowotne zalecenia i dożyć sędziwego wieku! Dlaczego posługiwanie się przykładem jednej osoby jest błędem? Ponieważ może należeć ona do promila szczególnie uprzywilejowanych! A nie ciekawi Cię, co się dzieje z tymi tysiącami innych, mającymi mniej szczęścia np. na genetycznej „loterii”? Oni mogą znacząco skrócić swoje życie np. dzięki [...]
Papryka to jędrny, błyszczący i o specyficznym smaku owoc. Zaraz, zaraz… Jak to owoc? Przecież papryka to warzywo… To wcale nie błąd, ponieważ pod względem botanicznym papryka jest owocem (tak samo, jak ogórek, cukinia, awokado). Powstaje ona z kwiatu rośliny i zawiera w swoim wnętrzu nasiona. I to wystarczy, by uznać ją za owoc. Ostre odmiany [...]
[...] Jak szybko sprawdziłem w kalendarzu, gdy szef/firma pozwoli nam wziąć kilka dni wolnego, ten czas świąteczny będziemy mogli przedłużyć aż do 16. dni! To mniej więcej tyle, ile trwają standardowe wyjazdy wakacyjne. Jednak w odróżnieniu od wakacji letnich, ten czas, z reguły, nie będzie związany ze zwiedzaniem i poruszaniem się, czyli ogólnie [...]
[...] komiczny efekt opuchnięcia ciała. 3. Skutki uboczne stosowania oleju mogą ujawnić się nawet po kilku latach. 4. Deformacje tkanki mięśniowej mogą być nieodwracalne (zależy, ile oleju się pompuje w mięśnie). Jak powiedział Milos Sarcev: „To, co robią kulturyści, przypomina skok z drapacza chmur. Czujesz się świetnie do momentu uderzenia w ziemię. [...]
[...] użyciu specjalistycznej aparatury ma cokolwiek wspólnego z ekspozycją na zimno, w normalnym otoczeniu? U siedmiu na dziesięć osób w cytowanym eksperymencie odnotowano nasilenie drżenia mięśniowego. Tymczasem w badaniach na wytrenowanych pływakach, tego rodzaju reakcja pojawiała się z dużym opóźnieniem i to dopiero po 40 minutach chłodzenia [...]
[...] kwestia ich teratogenności, mutagenności i czy np. mogą sprzyjać kancerogenezie. Ponadto w grę wchodzą miliony (czy wręcz miliardy) dolarów i nie do końca wiadomo, na ile publikowane badania są obiektywne, a na ile naciągane, aby promować GMO. Przecież niejednokrotnie opisywałem badania sponsorowane, w których wykazywano np., iż cukier nie [...]
Życie nastolatki w obecnych czasach nie jest proste, otaczające ją w mediach i na portalach społecznościowych obrazy młodych, zgrabnych i wysportowanych kobiet oraz presja społeczna idealnej sylwetki sprawiają, że wiele dziewcząt zaczyna swoją przygodę z dietą oraz aktywnością fizyczną. Na zakończenie Bardzo ważnym elementem redukcji młodych [...]
[...] dobre dla osoby gotującej, gdyż są wielofunkcyjne. Jeśli mamy spory zastrzyk gotówki i chcielibyśmy kupić dobrej jakości patelnię, warto zainwestować w patelnię tytanową, o ile odpowiednio ją wykorzystamy. Jeśli w kuchni przebywamy dość rzadko, to inwestycja w patelnie tytanowe będzie nieekonomiczną inwestycją. Wybór jest ciężki, sugerując się [...]
Czy zastanawialiście się kiedyś, jaki jest najważniejszy element diety osoby trenującej? Pytając aktywne osoby, uzyskamy jednoznaczną odpowiedź, że jest to białko. Białko w organizmie człowieka odpowiada za szereg funkcji metabolicznych, jednocześnie dbając o to, by po treningu sprawnie przebiegała regeneracja i by nasze mięśnie skutecznie się [...]
[...] WYDANIE III INGA KRZYWY, EDWARD KRZYWY, MAGDALENA PASTUSZAK GABINOWSKA, ANDRZEJ BRODKIEWICZ „OŁÓW – CZY JEST SIĘ CZEGO OBAWIAĆ?” https://www.pum.edu.pl/__data/assets/file/0006/38157/56-02_118-128.pdf Emilia Kolarzyk „Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka”. Albert C. Kolbye, Kathryn R. Mahaffey „Food Exposures to Lead” [...]